O nama

Apoteka Gornji Milanovac                 

Apoteka Gornji Milanovac je samostalna zdravstvena ustanova sa sedištem u Gornjem Milanovcu, ulica Velimira Rajića br. 42. Apoteka Gornji Milanovac obavlja farmaceutsku zdravstvenu delatnost na području opštine Gornji Milanovac. Ustanova se sastoji iz 6 apoteka i službe ekonomsko-finasijskih i opštih poslova. Tri apoteke su u samom gradu ("Takovski Ustanak", "Neven" i ogranak "Zdravlje" u Domu zdravlja), a tri apoteke smeštene su na seoskom područiju i to u selima: Rudnik, Beršići i Pranjani. Pored prometa lekova i medicinskih sredstava na malo, apoteka snabdeva građane i dečijom hranom, dijetetskim proizvodima, određenim vrstama kozmetičkih i drugih sredstava za zaštitu zdravlja

Gornji Milanovac je jedan od retkih gradova koji može da se pohvali izuzetnom apotekarskom tradicijom. 

Prva apoteka otvorena je daleke 1884. godine - osnivač g-din Pavle Mišić.
Između dva rata postoje dve apoteke: 
1905. godine - mr .ph  Dragoljub Skubica otvara apoteku i započinje apotekarsku delatnost koju će nastaviti njegov sin Sima posle završenih studija u Gracu 1938. godine (g-din Skubica umire 1942. god. od infarkta).

1920. godine otvara se druga apoteka u vlasništvu mr.ph Svetolika Belića. Oprema za ovu apoteku stigla je iz Beča. (g-din Belić je za vreme rata streljan ).1941. godine zapaljen je G. Milanovac i u tom požaru potpuno nestaje apoteka Dragoljuba Skubice, a  delimično je oštećena i apoteka g-dina Belića koja nakon sanacije nastavlja sa radom.nim ad minim veniam

Snabdevanje farmaceutskim proizvodima između dva rata išlo je preko veledrogerije "Mišković i kompanija" Sarajevska 84 iz Beograda (današnji "Srbolek"), doprema je vršena   vozom iz Beograda u G. Milanovac.Posle drugog svetskog  rata apoteka g-dina Belića se nacionalizuje  i apotekarsku delatnost nastavlja državna apoteka  pod nazivom  "Narodna apoteka", potom  apoteka "Takovski ustanak",  da bi 1993. godine dobila ime "Apoteka Gornji Milanovac".
Prvi direktor "Narodne apoteke" i tokom narednih 20 godina bio  je mr.ph Slobodan Savković, koji uspešno obavlja apotekarsku delatnost i koji  postaje poznat i prepoznatljiv u apotekarstvu i zdravstvu Srbije u to vreme.
Posle g-dina Savkovića do 1978. godine na mestu direktora je mr.ph Miroslava Jovanović.
1978. godine za direktora apoteke "Takovski ustanak" izabrana je  mr. ph Radojka Vukadinović, koja te poslove obavlja do 2005 .godine.
Odlukom Ministarstva zdravlja 23. novembra  2005. godine za direktora APOTEKA G. MILANOVAC imenovana je mr. ph. Ljiljana Vuković.
Odlukom Skupštine opštine Gornji Milanovac u martu 2012. godine za direktora APOTEKA G. MILANOVAC imenovana je mr. ph Gordana Aleksić.
Odlukom Skupštine opštine Gornji Milanovac u martu 2016. godine za direktora APOTEKA G. MILANOVAC imenovana je dipl. ecc Ljubica Obradović.
Odlukom Skupštine opštine Gornji Milanovac, u novembru 2016.godine, imenovan je v.d. direktor dr Milovan Rosić.
U periodu od 1978 do danas izgrađene su četiri lepe i savremeno opremljene apoteke:
  1. 1980. godine apoteka "Neven" (šef apoteke mr. ph. Ljiljana Vuković, a potom mr. ph Gordana Aleksić, zatim mr. ph. Nada Gagričić)
  2. 1990. godine apoteka "Takovski ustanak" (šefovi mr. ph Gordana Aleksić, mr .ph Bojana Pravdić i mr. ph Svetlana Dmitrović)
  3. 1980. godine apoteka "Rudnik" (šef mr. ph Zoran Vučetić)
  4. 2015. godina, decembar apoteka "Zdravlje"  u Domu zdravlja (šef mr. ph Marija Jovanović)

U apotekama "Takovski ustanak" i "Neven" izrađuju se magistralni preparati  u skladu sa zakonom propisanim normama, preporukama dobre apotekarske prakse uz podršku ostale stručne literature.

Na površini od preko 600 m2 poslovnog prostora na najsavremeniji način se obavlja nabavka, skladištenje, čuvanje i izdavanje lekova. Sve to prati skladno komponovan informacioni sistem koji je u primeni  od 1996. godine, uz stalna inovacijska dopunjavanja  prema potrebama Apoteka G. Milanovac i  RZZO Srbije i zakonskih propisa.

U zadnjih nekoliko godina  ukupnom razvoju farmaceutske delatnosti  u Gornjem Milanovcu veliku i značajnu ulogu imala je izuzetna poslovna saradnja sa našim dobavljačima lekova.

 

Tranzicioni proces  koji je započeo 2000 god. i nastavlja se i danas kroz koje prolaze svi delovi  društvenog sistema, nametnuo je specifične uslove privređivanja farmaceutskoj, a time i apotekarskoj delatnosti. Zaposleni u apotekama  i građani izloženi su čestim promenama propisanih stručnih normi pa je sve teže izvršavati zadatke prema visoko postavljenim stručnim i humanim ciljevima.

Nadamo se da će, racionalnost, odgovornost i stručnost koje su  odlike farmaceutske struke uz podršku šire društvene zajednice, kroz Ministarstvo zdravlja, Farmaceutsko društvo i Farmaceutsku komoru,  ostvariti  postavljene ciljeve pred apotekarsku delatnost.